İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Sağlıkta Kariyer Masaya Yatırıldı 23.05.2024

​Üniversitemizde sağlık alanında kariyer hedefleyen kişilere yol göstermek ve yeni teknolojilerin etkilerini tartışmak için “Kariyer Zirvesi'24" Programı düzenlendi. 

Üniversitemizde Kariyer ve Akademik Gelişim Koordinatörlüğü (KAGEM) tarafından sağlık sektöründe yeni bir döneme tanıklık eden “Sağlıkta Kariyer 4.0" temalı “Kariyer Zirvesi'24" Programı düzenlendi.  Zirveye Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız ve KAGEM Koordinatörü Doç. Dr. Kerem Toker, akademisyenlerimiz, hekimlerimiz, diğer kurumlardan katılan yöneticiler ve öğrencilerimiz katıldı. Programda sağlıkta dijitalleşme, 4.0 işe alım süreçleri, sağlıkta çalışan deneyimi, sağlık çalışanları yetkinlikleri, hibrit çalışma ve verimlilik konularının kapsamlı şekilde alanında uzman konuşmacılar tarafından ele alındığı programda; patolojinin dijital dönüşümüne de değinildi.

İnsan ve yapay zeka işbirliği önemli

“Kariyer Zirvesi'24"de açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Kazancıoğlu, teknolojinin hızla ilerlemesinin sağlık profesyonellerinin bilgi ve becerilerinde devrim niteliğinde değişikliklere yol açtığını söyledi. “Bu etkinliğimiz, sağlıkta insan kaynakları alanında yaşanan söz konusu değişimleri anlamak, bu gelişmelere uyum sağlamak ve sağlık profesyonellerinin geleceğini şekillendirmek açısından çok önemli" ifadelerini kullanan Rektörümüz Prof. Dr. Kazancıoğlu, son dönemde yaşanan yapay zeka başta olmak üzere teknolojik gelişmelerin sağlık personellerinin kariyerleri üzerine etkisini şöyle anlattı: “Hekimlerin ve sağlık personellerinin dijital imkanlardan maksimim yaralanmasına son derece önem veriyoruz.  İnsan ile yapay zeka işbirliği yaparak süreci yönetmesinin ve sağlık personelinin tıkandığı noktada dijital imkanlardan destek almasının hasta sağlığı açısından son derece önemlidir.  Bu durum hem sağlık personelinin yükünü azaltmakta hem de insan kaynaklı potansiyel risklerin en aza indirgenmesine yardımcı olmaktadır.“ 

Geleneksel tıp eğitimi yeterli değil

Prof. Dr. Kazancıoğlu, sağlık alanında kariyer oluşturmaya çalışan gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Nitelikli bir geleneksel tıp eğitimi almalarının  yanı sıra dijital sağlık, veri analizi, yapay zeka, veri odaklı düşünme gibi becerileri elde etmelerinin şart olduğunun altını çizmek isterim. Bu yeni becerilerle donanmış sağlık profesyonelleri, daha iyi tedavi sonuçları üretme ve daha etkin sağlık hizmetleri sunma potansiyeline sahip olacaktır."

 Genel iş süreçleri tartışılıyor

KAGEM Koordinatörü Doç. Dr. Kerem Toker, yaptığı konuşmada günümüzde iş yaşamının yoğun, karmaşık ve belirsiz bir dönüşümün içinde olduğunu söyledi. Genel iş yapma süreçlerinin temelden sorgulandığının altını çizen Toker, “Bu durum, beraberinde çok tartışma konusunu getirmektedir. Başta kuşak çatışması olmak üzere, yapılan işin değerinin ve anlamının sorgulanması, iş tatmininin ve örgütsel bağlılığın zayıflaması, temel motivasyon yaklaşımlarının yetersiz kalması, bilginin hızla güncelliğini ve işlevselliğini yitirmesi, çalışan becerisi ve iş gerekleri arasındaki boşluğun büyümesi ve bunun sonucunda büyük bir yetkinlik açığının ortaya çıkması, sağlık yöneticilerinin ve çalışanlarının baş etmesi gereken zorluklar arasındadır" dedi. 

İlk 5 üniversite arasındayız

Kariyer ve Akademik Gelişim Koordinatörlüğü olarak başta Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve İŞKUR olmak üzere paydaşlar ile etkili, katılımcı, kapsayıcı ve sonuç odaklı ilişkiler geliştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Toker, bu bağlamda bu yıl yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Ulusal staj programına başvuran öğrenci sayımız, 529'a yükselmiştir. Son sınıf öğrencilerimizin kendilerine en uygun işi, hızla bulmalarına destek olmaya yönelik, İŞKUR İş Kulübü eğitimlerinin bu yıl üçüncüsü düzenledik. Bununla birlikte İŞKUR kariyer danışmanımız, öğrencilerimize profesyonel kariyer koçluğu desteğinde bulunmaya devam etmektedir. Üniversitemizin İnsan Kaynakları Direktörlüğü ile yakın iş birliğimiz sayesinde mezunlarımızın, Bezmialem bünyesinde kariyerlerine başlamalarının ve sürdürmelerinin yolunu açıyoruz. Kariyer zirvelerimizde, öğrencilerimizle sağlık işletmelerini bir araya getirip, iş ve staj olanaklarını genişletiyoruz. YÖK Değerlendirme Kriterleri 2023 raporuna göre, öğrencileri en kısa sürede iş bulma olanağına sahip, ilk 5 üniversite arasında yer alıyoruz." 

Diğer kurumlardan zirveye akın 

Zirvede, BHT CLINIC Özel İstanbul Tema Hastanesi Genel Müdürü Ömer Kurnaz, “Sağlıkta Dijitalleşme" adlı konuşma gerçekleştirdi. İSKOOP İK Direktörü Emin Çay, “4.0. İşe Alım Süreçleri"ni anlatarak kritik konulara değindi. Koç Üniversitesi Hastanesi İK Müdürü Merve Yüksel Elçi, “Sağlıkta Çalışan Deneyimi" başlıklı sunum yaptı. Memorial Sağlık Grubu İK Müdür Yardımcısı Şenay Çalışkan'ın “Hibrit Çalışma ve Verimlilik" adlı konuşma yaparak kritik bilgiler verdi.  İstanbul Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fulya Aydınlı Kulak, “Sağlık Çalışanları Yetkinlikleri" konusunda merak edilenleri anlattı. “Patolojinin Dijital Dönüşümü 'Patoloji 4.0'"ı VIRASOFT Genel Müdürü Gökhan Hatipoğlu anlattı.  “Kariyer Zirvesi'24", Pfizer Medikal Müdürü Dr. Mehmet Akif Kaymakcı'nın “Başka Bir Kariyer Mümkün" adlı konuşma yaptı. SHMYO Müdür Yardımcısı İlyas Samet Ergün de konuşma yaptı. 

Sağlıkta Kariyer Masaya Yatırıldı