HaberDetay
Türkiye’de Bir İlk; NMR Uygulamalarına Dair Uluslararası Çalıştay Düzenlendi 17.11.2017

​Üniversitemiz, kanser hücrelerini bile tespit eden yöntem olan NMR uygulamaları ile ilgili uluslararası düzeyde "İlaç, Eczacılık, Fitoterapi ve Tıp Alanlarında NMR Uygulamaları" adlı çalıştay düzenledi.

Çalıştayın Onursal Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Başkanı Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Başkan Yardımcısı Pakistan Eski Bilim ve Teknoloji Bakanı ve NASIC Dönem Başkanı Prof. Dr. Atta-ur Rahman, birçok Akademisyen ve Öğrenci katılım gösterdi.

IDB (İslam Kalkınma Bankası) tarafından desteklenen ve İslam ülkelerinde yapılan konferansların organizasyonunda rol alan NASIC (İslam Ülkeleri Akademik Bilimsel Konferans Ağı) iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Avrupa'dan ve pek çok İslam ülkelerinden manyetik rezonans (MR) konusunda çalışan NMR ya da MR'yi teşhiste kullanılan 200'ü aşkın uzman ve bilim adamını bir araya getirdi.

Etkinlik, MR konusu ile ilgili bilim adamlarını Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde bir araya getirerek DNA yapısının tayininde ve kanserli dokuların görüntülenmesinde kullanılan ileri NMR / MR teknikleri üzerinde bilgi alışverişinde bulunup ortak çalışma ve projelerin oluşmasına imkan sağladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu "Dünyada ve ülkemizde bilimsel çalışmalarda, sağlık sektöründe ve endüstriyel alanda pek çok ilerleme yaşanmaktadır. Son 100 yılda bu alanlarda çığır açan gelişmelerin başında Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) ile Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) tekniklerinin kullanımı gelmektedir. Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) spektrometresi, günümüzde ilaçtan gıdaya kadar uzanan farklı organik bileşiklerin aydınlatılmasında kullanılan bir yöntemdir. Tıp, biyoloji, eczacılık, kimya, gıda ve çevre gibi çok geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ise insan doku ve organlarındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için çok sık kullanılan bir tıbbi tekniktir. Ülkemizde hem NMR hem de MRI teknikleri bilimsel çalışmalarda, hastalıkların tanısında ve endüstriyel alanda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Özellikle Türkiye' NMR teknikleri kimyasal bileşiklerin aydınlatılmasında 50 yıldır bizlere büyük katkı sağlamaktadır. İlklerin Sağlık Üniversitesi Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde de MRI cihazı bulunmakta olup akademik camianın ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktayız. Çalıştayın Ülkemize, Milletimize, Üniversitemize, Ulusal ve Uluslararası Akademik Camiaya ve Tüm insanlığa hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Çalıştay başkanı Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu ise "Konferansımız NMR konusunda, NMR Manyetik Nükleer Rezonans ya da halkımızın bildiği şekliyle MR spekroskopisi tekniğidir. NMR'ın kullanışı aslında günlük hayatımızda bile çok fazladır. Bilimsel seviyede, teşhiste, tıpta ve hatta ilerleyen çağımızda profesyonel vakalarda bile bu teşhise dayalı olarak ameliyatta bir kanser vakasını nereye ne kadar alacağını gözlemleyebilecek. O bakımdan çağımızda çok yaygın kullanılan bir tekniktir. Türkiye'de NMR'ın kullanılışı ve kullanışıyla ilgili böyle bir kongre ilk kez Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde gerçekleşiyor. Kanserli hücrelerin belirlenmesinde çok ileri bir tekniktir. Türkiye aslında bu tekniği çok yaygın kullanıyor. Radyologlarımız ve hekimlerimiz oldukça bilgili ve NMR'ı kullanmaktadırlar. Bu yüzden böyle bir etkinliği yaptığımız için çok gururluyuz ve herkese teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.


Türkiye’de Bir İlk; NMR Uygulamalarına Dair Uluslararası Çalıştay Düzenlendi