TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL projesi kapsamında Wiley yayınevine ait elektronik dergilere 2018 yılından beri ücretsiz erişim sağlanmaktadır. Wiley anlaşması, 2026-2028 dönemini kapsayacak şekilde “Oku ve Yayımla" (Read&Publish)" modeline dönüştürülmüştür. 2026 yılında toplam 1823, 2027 yılında 1885, 2028 yılında ise toplam 1888 adet ülke kotası bulunmaktadır.
2026 yılı TÜBİTAK-Wiley Açık Erişim (AE) Hesabı 17 Şubat 2026 tarihi itibariyle aktif hale gelmiştir. 17 Şubat 2026 ve bu tarih sonrasında, anlaşma aktif olduğu sürece, Hibrit ve Gold dergilerde kabul alan makaleler için AE başvurusu yapılabilir. 17 Şubat 2026 öncesinde kabul almış makaleler anlaşma kapsamında değerlendirmeye alınmayacaktır.
Bu anlaşma kapsamında kurumumuzda açık erişimli yayın yapmak isteyen araştırmacılarımız, anlaşma kapsamı dahilindeki Wiley dergilerine gönderilmiş, kabul edilmiş ve anlaşma kriterlerini karşılayan yayınlarını Makale İşletim Ücreti (APC) ödemeden “Açık Erişimli" olarak yayımlayabilecektir.
Anlaşma tüm Wiley dergilerinde ücretsiz açık erişim makale yayımlamayı kapsamakla birlikte, TÜBİTAK ULAKBİM sözleşmeye bağlı yayın kotasını ve bütçesini daha iyi yönetebilmek için ek uygunluk kriterleri belirlemiştir. Bu kriterler aşağıdaki gibidir:
- Derginin Hibrit ya da Gold model olduğuna bakılmaksızın, makalenin başvuru tarihi (gönderim tarihi) anlaşmadan yararlanmak için esas alınmayacaktır; esas alınacak tarih makalenin kabul tarihidir.
- Yanlış anlama ve karışıklıkları önlemek için, TÜBİTAK tarafından bir makaleye onay verilebilmesi için, makalenin “acceptance date" bilgisinin TÜBİTAK paneline yansımış olması gerekmektedir.
- Dergi değerlendirmeleri için Web of Science (WoS)'a ait konu kategorileri (SCIE, SSCI, AHCI); dergilerin etki değerleri (IF) ve “Quartille (Q)" değerleri için de “WOS-JCR Journal Impact Factor (JIF)" değerleri baz alınmaktadır.
- Web of Science - SCIE, SSCI kategorilerinde yer alan Wiley dergilerinden, JCR-JIF değerlerine göre, Q1 ve Q2 grubu Hibrit dergiler ve Gold/tam açık erişim dergiler destek kapsamındadır.
- WOS-JCR'da AHCI dergileri için JIF değerlendirmesi yapılmadığı için “Q" değeri almıyor, bu sebeple üniversite kütüphanelerine yeni bir duyuru yapılmadığı sürece, AHCI grubuna giren tüm dergiler kapsam içinde olacaktır.
- WOS – ESCI kategorisinde olan hiçbir dergi destek kapsamında değildir.
- Wiley yayın türleri arasında “Research Article", “Review Article", “Data Article" ve “Rapid Publicaition" türündeki yayınlar anlaşma kapsamında değerlendirmeye alınacaktır.
- Anlaşmadan yararlanabilmek için “Sorumlu Yazar"ın (Responsible Corressponding Author- Corresponding Author) üniversitelerin aktif öğretim kadrosunda olması gerekmektedir.
Makale gönderimi sırasında yazarların kurumsal e-postalarını kullanması gerekmektedir. Bu sayede süreçler TÜBİTAK ULAKBİM tarafından daha iyi takip edilmesini ve yazara TÜBİTAK tarafından geri dönüşün daha hızlı olmasını sağlayacaktır.
*Üniversite özelinde “ücretsiz açık erişim makale yayımlama kotası tahsisi" yapılmamaktadır. Açık erişim yayın için makale ücret talepler, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından “ilk gelen hizmet alır" kuralına göre onaylanmak üzere incelenecektir.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması kapsamında desteklenen dergi listesi için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması kapsamında TÜBİTAK Açık Erişim Yayın Destek Kriterleri dokümanı için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması Yazar Uygunluk Aracı için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması Yazar Hizmetleri web sitesi için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması kapsamında ortaklık politikası ve ödeme bilgisi için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması Türkçe makale yayınlama yazar iş akış adımları dokümanı için tıklayınız.
- Wiley oku ve yayımla anlaşması İngilizce makale yayınlama yazar iş akış adımları dokümanı için tıklayınız.