İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
COVID-19 Pandemisinde Güncel Durum Sempozyumu 13.01.2021


​Moderatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Tuncay'ın yaptığı “COVID-19 Pandemisinde Güncel Durum Sempozyumu", Rektörümüz, Tıp Fakültesi Dekanımız, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcımız başhekimimiz ve akademisyenlerimizin katılımıyla gerçekleşti.

Açılış sunumunda; Üniversitemizin COVID-19 Pandemisinde çok ciddi tecrübeler edindiğini söyleyen Prof. Dr. İbrahim Tuncay, bu süreçte yaşananları aktarmak üzere sözü ilk olarak Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Özdemir'e aktardı.

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “COVID-19'un son derece yoğun olduğu bu süreçte sizlerle bir arada olmak, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak son derece memnuniyet verici. Pandemi süreci oldukça zor bir süreçti. Bu süreci 2 ayrı bölümde özetlemek lazım. İlk süreçte epey zorluk yaşadık. İkinci süreçte ise daha tecrübeliydik" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Pandemi süreci yalnızca fizyolojik değil psikolojik etkileri de yoğun olan bir süreç. Kameralar aracılığıyla öğrencilerimizle konuşmak sıkıcı ve yorucu olmaya başladı. Bu süreçte bir arada olmanın ve yüz yüze iletişimin önemini gördük. Bağımsızlığın, hür irade ile hareket etmenin, sağlığın kıymetini anladık. Kayıplarımız oldu, hastalığı ağır geçirenler de oldu. Fakat ülke olarak iyi bir mücadele verdik, veriyoruz. Bezmialem Vakıf Üniversitesi olarak, biz de önemli bir misyon üstlendik ve pandemi hastanesi olarak önemli tecrübeler edindik. Ağır ve yorucu olan bu mücadelede ön safta yer aldık ve alnımızın akıyla çıktık."

Açılış konuşmasını yapmak üzere sözü alan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Ocak 2020 itibariyle COVID-19'u telaffuz etmeye başladık. Dolayısıyla bizim ön hazırlıklarımız da bu tarihlerde başladı. Yaza doğru bu süreci kontrol altına alabileceğimiz inancıyla yönetimimiz ekibimizden, hekimlerimize, hemşirelerimize, porterlarımıza ve idari personelimize kadar her birimiz can siperhane çalıştık. 1376 COVID-19 hastasını hastanemizde yatırdık ve tedavi ettik. Bunlardan 129 hastamızı kaybettik. Yeni alınan önlem ve kısıtlamalarla birlikte hastanemizde yatan hasta sayısı özellikle son iki haftada oldukça azaldı. Kendisi ya da ailesi COVID-19'dan etkilenen öğrencilerimizi de takip ediyoruz. Bu yalnızca sağlık çalışanlarını ilgilendiren bir konu değil, insanlığı ilgilendiren ve etkileyen bir sorun. Hepimiz yaşadığımız hayatın içerisinde yeni normale doğru evrilmek zorunda kaldık. Bezmialem bu noktada çok çetin bir sınav verdi. Tecrübeli hekimlerimiz sayesinde bu sınavı başarı ile geçtik. Her birine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Sempozyuma başkanlık eden Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Meliha Meriç Koç, “Pandeminin başladığı günden bu yana bizlerden desteğini esirgemeyen başta rektörlüğümüz olmak üzere dekanlığımız ve başhekimliğimize çok teşekkür ederiz. Alınan kararlarda ya da yapılan uygulamalarda hep birlikteydik; beraber bu süreci yönettik. Yönetimimizin bizi desteklemesi bizleri oldukça mutlu etti" dedi.

Sempozyumun konuşmacılarından Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanımız Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, “COVID-19 Pnömonisi ve Genetik Risk Faktörleri" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Bülent Durdu “COVID-19 Enfeksiyonunda Güncel Tedavi Rehberleri" başlıklı sunumunda; COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar, ulusal ve uluslararası kılavuz önerileri ile yeni ilaçlara yönelik bilgi verdi.

Aşı çalışmalarının içerisinde yer alan ve sempozyum konuşmacılarından olan Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Ziya Doymaz, “SaRS-CoV-2 Mutant Virüsler ve Aşılar" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Son konuşmacı olan Başhekimimiz Prof. Dr. Arif Koytak “COVID-19 Pandemisi ve Bezmialem'de Güncel Durum" sunumunda; sorumluluklarımız, yaşadığımız zorluklar ve Üniversite Hastanemizin pandemi sürecine yönelik bilgi aktarımında bulundu.

Konuşmacılar, panelin sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.


COVID-19 Pandemisinde Güncel Durum Sempozyumu