CONTACT TÜRKÇE Ara SEARCH

​​KALP DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI​​​​

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anabilim Dalı olarak Fatih ve Dragos'taki hastanelerimizde modern yöntemler ve en son teknolojik yenilikler kullanılarak kalp ve damar cerrahisi alanında hizmet verilmektedir. Iyi bir sağlık hizmeti vermenin yanında bilimsel faaliyetlerede önem vererek kalp ve damar cerrahisi konusunda mükemmeliyet merkezi olma misyonumuz vardır. Bölümümüz Fatih ve Dragos Hastanelerinde profesör, doçent ve yardımcı doçent ile hizmet vermektedir. Hertürlü açık kalp ameliyatını mini kesilerle hasta konforunu artırarak yapmanın yanında damar hastalıkları ve cerrahisinde uzman ekibi ile uzun yılların birikimi ile 7/24 hizmet vermekteyiz.
​​DK1615.png
​​En iyi referansın memnun ayrılan bir hasta olduğunun bilinci ile, son yenilikler ve modern teknolojik imkanlar kullanarak amacımız kalp ve​ damar hastalıkları sorunu olupta bize başvuran hastaları sağlığına kavuşturmak ve onların yaşam kalitelerini arttırmaktır. Hastalarımızın bize kalplerini emanet etmesi için kalplerini kazanmamız gerektiğinin farkındayız. Hasta ve hasta yakınlarımıza gülümseyerek, empati yaparak, onlara en modern ameliyat imkanlarını sunarak, onların kalplerini kazanmak ve BVÜ Kalp ve Damar Cerrahisi ailesinin bir üyesi yapmak hedefindeyiz. Bu bağlamda hasta memnuniyeti birincil hedefimizdir.​


RANDEVU AL

Anabilim Dalı Başkanı    
PROF. DR. CENGİZ KÖKSAL


DOKTORLAR

Hakkımızda

Klinik Tanıtım

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fatih ve Dragos hastanelerinde Kalp ve Damar Cerrahisi bölümlerinde tüm modern ve yeni teknikler kullanılarak hastalarınıza hizmet verilmektedir.​

Mitral kapak hastalalıklarında öncelikli hedefimiz mümkün olan her durumda mitral kapağın tamir edilmesidir. Bölümümüzde mitral kapak ameliyatlarının koltuk altından mini kesi ile yapılmasına başlanmıştır. Hem estetik hemde hastaların daha hızlı iyileşmesine imkan veren koltuk altı yöntemi ile hasta konforu üst düzeydedir. Bu yöntem hem mitral kapak tamir hem de mitral kapak değişim ameliyatlarında kullanılmaktadır.
 
Mitral kapak tamir ameliyatlarında son yıllarda dünyada kullanılmaya başlayan atan kalpte sol meme altında 3 cm'lik kesi ile yapılan kapalı ameliyat yapılmaktadır. Bu yöntemin uygulanması ve eğitiminin verilmesi konusunda Avrupa'da toplam 7 isim olmakla beraber, Türkiye'de bu konuda tek yetkili isim tıp fakültesimiz bünyesinde çalışmaktadır. Bu yöntemin avantajı kalp ve akciğer durdurulmadan yapıldığı, ameliyat sırasında hastanın kalp-akciğer makinasına bağlanmasıs gerekmediği için ameliyatta ölüm risklerini yarı yarıya azaltmaktadır. Özellikle yaşlı; akciğer, böbrek ve diğer sorunları nedeniyle açık kalp ameliyatı olamayan ve ikinci defa kalp ameliyatı olan hastalar için riskleri azaltan bir yöntemdir.
 
Aort kapak cerrahi ve asendan aort cerrahisinde bölümümüzde standart olarak mini kesi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem ile sternum yani göğüs kemiğinin üçte biri 4 cm'lik kesilerek aort kapak değişimi yapılmaktadır. Bu yöntem hem estetik hem de ameliyat sonrası özellikle yaşlı hastalarda ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
 
Bölümümüzde koroner baypas ameliyatlarında isteğe gore bacaktan alınacak damar için mini kesi yöntemi kullanılmakta ve tüm bacağı kesilmesi yerine 2 cm'lik bir kesi ile baypas için gerekli olan damar çıkartılmaktadır.
 
Aort damardaki anevrizmalarda (inen ve çıkan aort) yani diğer değişle balonlaşmalarda kapalı yöntem (endovasküler tamir) kullanılarak anevrizma tamir edilmektedir.
 
Hertürlü periferik atar damar hastalıklarında bu konuya kendini adamış ekibimizle kapalı ve açık ameliyatlar başarı ile yapılmaktadır. Periferik damar hastalıklarında aynı zamanda Vasküler ve Endovasküler Cerrahi derneği olan öğretim üyemizin öncülüğünde bölümümüz Türkiye'nin sayılı damar hastalıkları merkezlerindendir. Bölümümüzde uygun hastalarda atar damar sorunları anjio ünitesinde tarafımızdan balon ve stent ile açılmaktadır.
 
Varis sorununun estetik bir sağlık sorunu olduğu bilinci ile bölümümüzde varis ameliyatları kapalı yöntem ile (yakma-radyofrekans, yapıştırma veya köpük) yapılmaktadır. Ciltteki küçük kılcal damarlara da müdahale kılcal damarın çapına bağlı olarak cilt laseri veya iğne ile tedavi edilmektedir.
 
Bacaklardaki toplar damarlarda pıhtı oturması yani derin ven trombozlarında erken dönemde endovasküler yani kapalı yöntemle damarın açılması ve akciğer emboli riskleri azaltmak için katater ile eritme işlemleri yapılmaktadır.
 
Erişkin doğumsal kalp hastalıkları (ASD, VSD) mümkün olan durumlarda mini kesi ile başarı ile yapılmaktadır.


Anabilim Dalımız

Tarihçe

Üniversitemiz 2010 yılında açılmış olup,  kalp ve damar ameliyatlarının yapılmaya başlanması 1970 yılına rastlamaktadır.  Dönem dönem açık kalp ameliyatları kesintiye uğrasa da damar cerrahisinde her zaman ileri teknoloji ile hizmet verilmeye devam edilmiştir. Tekrar tam donanımlı olarak açık kalp ameliyatlarının başlaması ise 2011 yılına rastlar.


Fatih yerleşkesinin dışında 2017 yılının Eylül ayında Dragos hastanesinde kalp ve damar cerrahisi bölümü açılmıştır. Dragos hastanesinde bölümün açılmasından sonraki 6 ayda 100 açık kalp ameliyatı %3-4 mortalite ile başarıyla yapılmıştır. Daha çok kapak tamir ve cerrahisinin yapıldığı Dragos hastanesi kalp ve damar cerrahisi bölümü, İstanbul Anadolu yakasının kapak cerrahi merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.​

Misyonumuz 

Kalp ve damar cerrahisi ile ilgili her konuda klasik ve modern bilgi ve teknolojiyi birleştirerek eğitim ve sağlık hizmeti vermek ana hedefimizdir. Hertürlü aort ve mitral kapak ameliyatlarının mini kesi ile yapıldığı, kalbi durdurmadan mitral kapak ameliyatlarının yapıldığı ve kapak tamiri konusunda büyük birikimi ile Türkiya'nin kapak cerrahisi merkezi olma yolunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Anabilim Dalımız

Anabilim dalımız Fatih ve Dragos hastanelerinde verdiği hizmet ile kalp ve damar cerrahisi konusunda ileri teknolojiyi kullanarak ve her yıl kendini yenileyerek konumuzda Türkiye'nin eğitim ve sağlık hizmeti konusunda ilk 5 merkezinden biri olmayı kendine misyon edinmiştir. Özellikle kapak hastalıkları konusunda birikimi ile türkiye'nin ilk bir kapak hastalıkları merkezi olma hedefindeyiz.
 
Kalp ve damar cerrahisi bölümünde profesör, doçent ve yardımcı doçent ile hizmet vermekteyiz. BVÜ Dragos Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi açıldıktan sonra 2017 yılının son 4 ayında 3 tane bilimsel toplantı organize edilmiştir.

Toplantılar;
 
  • 18, Kasım 2017 "Aort kök cerrahi kursu"
  • 25-26, Kasım 2017 "Transapikal neochord ile mitral kapak tamiri"
  • ​8, Aralık 2017 "Derin ven trombozunda yeni endikasyonlar ve güncel tedavi seçenekleri"

Amacımız sağlık hizmetinde mükemmelliği yakalamak ve bir referans merkezi olmanın dışında, kliniğimizin aynı zamanda bir eğitim ve araştırma merkezi olmasını sağlamaktır. Bilimsel yeniliklere öncülük etmek misyonumuzdur. Ancak bilimsel yenilikleri takip ederek verdiğimiz sağlık hizmeti ve eğitiminin başarılı olacağının bilinci ile, bilimsel toplatılarımız devam edecektir. BVÜ çatısında bölümümüz hem hastalarımız hemde yenilikleri takip etmek isteyen meslektaşlarımız için bir çekim merkezi durumunda olacaktır.
 
Fatih yerleşkemizde hergün bir, çarşamba günleri 2 ameliyathanede hizmet vermekteyiz. Hergün 2 odada poliklinik hizmeti ile hastalarımız beklemeden hizmet almaktadır. Ayrıca Dragos yerleşkesinde hergün 1 ameliyathanede hizmet vermekteyiz. Dragos hastanesinde yoğun ameliyat temopsuna ragmen polikliniklerde hastalarımız beklemeden hizmet almaktadırlar. 



Hasta Bilgilendirme

Ameliyat Öncesi Bilgilendirme

Kalp ameliyatı olacak hastasının hazırlık aşamasında neler yapılmaktadır?
  1. Ameliyat öncesi 8-10 saat açlık
  2. ​Bağırsak temizliği (Lavman uygulanması)
  3. Tüm vücut tıraşı (Vücudun kıllardan arındırılması, sağlıklı bir kalp ameliyatının temel şartlarındandır.)
  4. Tüm vücut banyosu (Vücut tıraşı sonrası, ılık suyla, ilaçlı köpükle tüm vücut yıkanmalıdır. Hastane ortamında hastanın banyosu mutlaka hemşire gözetiminde yaptırılmalıdır.)
 
Ne zaman ameliyata alınacağız?

​Hastalar 07.30 – 17.00 saatleri arasında
 
Hastalar neye göre ameliyat alınıyor?  

Yaşları, ameliyatlarının özelliği ve ameliyathane imkânlarının durumuna göre planlanan bir sırayla ameliyata alınmaktadırlar.
Hastamızı ameliyathane kapısında bekleyebilir miyiz? 
Hastalarınızı KVC servisinde veya kantinde hasta durumunu belirten TV ekranının da durumunu takip ederek bekleyebilirsiniz.

Ameliyat kaç saat sürer?

Operasyon süresi, hastaya ve yapılacak ameliyatın özelliklerine göre değişmektedir.
Ameliyat sonrası:
Hastamın ameliyat sonrası süreci nasıldır:
Kalp ameliyatı sonrası hastalar ortalama 1-2 gün yoğun bakım ve 4-5 günde serviste yatarlar ve çoğunlukla ameliyat sonrası 6. Günde taburcu olurlar.

Ameliyatımızla ilgili ne zaman bilgi verilecek? 

Doktorlar saat 08.00 -18.00 arası ameliyat yapmaktadır. Ameliyatlar bittikten sonra ilgili doktorlar tarafından ameliyatla ilgili bilgi verilmektedir.

Ameliyatımızı hangi doktor yaptı, kontrole kime geleceğiz?
 
Bilgi verecek doktor sizi yönlendirecektir.

Ne zaman taburcu olacağım? 

Ameliyat sonrası ortalama 6. Günde taburcu olunur
Taburcu olurken neler yapılmalıdır? 
Taburcu olurken servis sorumlu doktoru ve hemşiresi tarafından ayrıntılı olarak evde bakım konusunda bilgilendirileceksiniz. Eğer coumadin kullanacaksanız mutlaka coumadin kullanma klavuzu da size verilecektir.

Ameliyat Sonrası Bilgilendirme
 
Yatış Pozisyonu nasıl olmalıdır? 

Göğüs kafesi açılarak yapılan ameliyatlarda ortalama 2 ay yan yatmak göğüz kemiğinin iyileşmesini olumsuz etkileyeceğinden önerilmez. Münkün olduğu kadar hastalar sırt üstü yatmalıdır. Koltuk altından yapılan ameliyatlar için göğüs korsesi takma zorunluluğu yoktur.
 
Mobilizasyon (Yürüyüş) hangi sıklıkla yapılmalıdır?
 
Kalp ameliyatından hemen sonra hastalarmızın yürümesini isteriz. Yürüme egzersizlerine ameliyattan hemen sonra yoğun bakımda başlanır. Yürümek normal hayata geçişi hızlandıracağı gibi barsak hareketlerini de olumlu etkileyecektir.
 
Vücut Bakımı nasıl yapılmalıdır? 

Taburcu olduktan hemen sonra aksi doktorunuz tarafından söylenmedikçe ılık suyla banyo yapılabilinir.
 
Tromboembolitik Çorap Kullanımını nasıl yapmalıyız? 

Koroner bypass ameliyatı olan hastalar damar alınan bacakları için ortalama 6 ay tromboembolik çorap giymelidirler. Elastik çorap ayağın şişmesine engel olacaktır.
 
Göğüs Korsesi kullanımı nasıl olmalıdır? 

Göğüs korsesi, göğüs kafesi açılan hastalarda ortalama 2 ay kullanılmalıdır. Göğüs korsesi takmak göğüs kafesinin iyileşmesini olumlu etkiler ve destek olur.
 
Triflow çalışılması nasıl yapılmalıdır? 

Triflow yani akciğer egzersiz topları hastalarmıza ameliyat öncesi verilerek yapılacak solunum egzersizlerine hastalarıızın aşina olması sağlanır çünkü açık kalp ameliyatı sonrası yoğun bakımda ameliyattan hemen sonra hastalardan triflow ile solunum egzersizi yapması beklenir. Taburcu olurkende hastalarımıza triflow yanlarına verilir ve hastalarımız ameliyat sonrası ilk ayda solunum egzersizi yapmaya devam ederler.
 
Vücut hareketleri için en uygun yöntemler nelerdir? 

Ameliyat sonrası yoğun bakımda sürekli sırt üstü yatan hastanın sırt ağrıları olacaktır ancak göğüs kafesi açılarak yapılan ameliyatlardan sonra hastalardan ilk 1-2 ay sırt üstü yatmaya özen göstermeleri istenir. Koltuk altından yapılan ameliyatlardan sonra böyle bir zorunluluk yoktur.
 
Düzenli ilaç kullanımı nasıl olmalıdır? 

Taburculuk öncesi servis doktoru ve hemşiresi tarafından size bir dosya halinde yapılan ameliyatın özeti ve ameliyat sonrası seyirle ilgili bilgileri içeren epikriz raporu, son kan tahlili ve eko sonucunuz, ayrıca düzenli kullanmanız gereken ilaçların listesi verilecektir. ​