CONTACT TÜRKÇE Ara SEARCH
EĞİTİM



Öğrenci Eğitim Programı


Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nin Tıbbi Mikrobiyoloji derslerinin eğitimini vermektedir. Dersler pratik ve teorik olmak üzere iki şekildedir. Teorik dersler hocalarımız öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir. Pratik dersler uygulamalı olarak Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na ait, üniversite binasında bulunan, her türlü yeterli destek ve donanıma sahip olan laboratuvarımızda yapılmaktadır. Pratik eğitim; hocalarımızın başında bulunduğu, asistan doktor ve araştırma görevlilerimiz tarafından verilmektedir ve öğrencilerle birebir ilgilenilmektedir. Öğrencinin her öğrendiği yeni bilgiyi tek başına uygulama becerisini kazandırmak hedefimizdir.

    Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak hedefimiz öğrencilerimizin bilgilerini en üst düzeye getirmek ve son gelişmeleri takip ederek onları en güncel bilgilerle donatmaktır. Öğrencilerimize Tıbbi Mikrobiyoloji alanında çalışma konusunda destek olarak gerek rutin laboratuvarımızda gerek research araştırma merkezimizde gözetimimiz altında ve doğru yönlendirerek yardımcı olmaktayız.

    Üniversitemiz bünyesinde bulunan öğrencilerle birlikte, yurt dışı değişim programlarından gelen öğrencilere de en çok eğitim alanı sunan bir anabilim dalıdır. Her yıl değişik programlardan, çeşitli ülkelerden gelen Tıp Fakültesi öğrencilerine laboratuvarımızda gerekli teorik ve pratik imkanlar sağlanmaktadır.


Tıpta Uzmanlık Eğitimi


   Tıpta Uzmanlık eğitiminin amacı, toplumun sağlık gereksinmelerine yanıt verebilecek yetkin uzman hekimler yetiştirmek ve sağlık hizmetinde kaliteyi arttırmaktır. "Tıpta Uzmanlık Eğitimi" nitelikli sağlık hizmeti için planlanmış, örgün biçimde denetlenen ve klinik-pratik deneyim kazandıran bir süreçtir.

    

    Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı; Enfeksiyon Hastalıklarının tanısı, izlenmesi, önlenmesi, tedavilerin planlanması ve hastalık patogenezlerinin anlaşılması için mikroorganizmaların temel yapıları, donanımları ve davranışlarını; eğitim, araştırma ve rutin hasta hizmetleri bazında, teorik ve pratik olarak bilen, uygulayan, organize eden, ülke kaynaklarını etkin ve verimli kullanarak sağlık sorunlarına çözüm üretebilen bir uzmandır

    

     Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanının Rolleri;

Diagnostik (tanısal rol): Enfeksiyon hastalıkları tanısı, tedavi seçenekleri ve epidemiyolojisine hizmet eden bir klinik mikrobiyoloji laboratuvarı kurar ve yönetir.

Konsültatif rol: Enfeksiyon hastalıklarının tanısı, izlemi ve tedavisi için gerekli mikrobiyolojik verileri ve diğer uygun bilgileri sağlar, yorumlar ve klinisyene iletir. Epidemiyolojik sorunlara çözüm üretir.

Eğitici rol: Etkin mikrobiyoloji eğitim programları planlar-yapar

Araştırmacı rol:Bilimsel araştırma planlar, yönetir.

    

     Uzmanlık alanımızın tanımı; enfeksiyon hastalıklarının etkenlerinin belirlenmesi, kontrolü ve önlenmesidir. Ayırıcı tanısı, prognozu ve tedavilerinin izlenmesi amacıyla; hastaya ait tüm biyolojik örneklerin incelenmesinde, mikrobiyolojik, immunolojik , moleküler testlerin seçimi, uygulanması ve sonuçların yorumlanması ve tıbbi konsültasyonu içeren tıbba ve kliniğe özgün bir tıp laboratuvar bilimi ve tıpta uzmanlık alanıdır.

      Klinik Mikrobiyoloji terimi tüm dünyada Tıbbi Mikrobiyoloji ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Bakteriyoloji, viroloji, mikoloji, parazitoloji, Temel ve Tanısal İmmunoloji ve moleküler mikrobiyoloji bilim alanlarını kapsar. Ayrıca bir klinik laboratuvarı yönetmek için gereken bilgi yönetim sistemleri, otomasyon, işletme, istatistik ve kalite yönetimini gibi ortak alanları da kapsar.

     Uzmanlık alanımızın önemi; Enfeksiyon Hastalıklarının tanısı, önlenmesi-korunulması, tedavi önerileri ve antimikrobiyal direncin izlemi, salgınlar ve diğer halk sağlığı konularının temelinde, Klinik Mikrobiyoloji uzmanlığı anahtar role sahiptir.

 

     Klinik mikrobiyoloji sadece laboratuvar deneylerinden oluşmaz; hasta örneklerinin analizisonuçların senteziklinik konsültasyon ve hastane enfeksiyonları başta olmak üzere enfeksiyon kontrolünü de kapsayan birçok aktivitenin bir bütünüdür. Bu bütünün bileşenlerinin çoğu birbirine bağımlıdır. Birinin eksikliği veya zayıflığı, diğerinin kalitesini doğrudan etkiler veya bozar

 

     Klinik Mikrobiyoloji, son 30-35 yılda, büyük ölçüde laboratuvar tabanlı ve bakteriyolojinin egemen olduğu bir konumdan; tanısal, terapötik, epidemiyolojik ve koruyucu bilimsel etkinliklerin karışımından oluşan büyük bir komlekse dönüşmüştür

 

    Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı olarak bölümümüzde asistan eğitimi TUK kararı ile belirlenmiş olan Asistan Eğitim Karnesine göre yürütülmektedir. Totalde 4 yıl süre ile eğitime tabi tutularak uzmanlıklarını almaktadırlar. Bu sürede 6 ay zorunlu dış rotasyon ve geri kalan 42 ay birim içi eğitim ve birim içi rotasyonlar ile geçmektedir.

 

   Anabilim dalımızda her hafta düzenli olarak asistanların ve hocaların dahil olduğu, asistan eğitimi için şart olduğunu düşündüğümüz, yenilikleri takip etmek ve bilgilerimizi ileri düzeye getirmek amaçlı düzenlediğimiz toplantılarımız bulunmaktadır. Makale tartışma saatimiz her hafta pazartesi günü 12:30-13:30 arasında, Klinik vaka eğitim saatimiz her hafta Çarşamba günü 12:30-13:30 arasında düzenli olarak yapılmaktadır.

 

   Asistanlarımız eğitimi boyunca bölüm içi rotasyonlarının bitiminde gerekli yetkinliğe sahip olduğunu gösteren sınavlara tabi tutulmaktadır.

 

   Tıbbi Mikrobiyoloji Anadal Uzmanlığı için önerilen dış rotasyonlar;

 

• Enfeksiyon Hastalıkları 3 ay

• Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 1 ay (Çocuk Enfeksiyon)

• Halk Sağlığı 1 ay

• Biyokimya 1 ay